Dyniowa pizza
Składniki: 1 szklanka puree z dyni, 2 szklanki mąki do pizzy (ja użyłam orkiszowej), 18 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, oliwa z oliwek, porządna szczypta czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO
SOS: pomidory w puszce, 150-200 g tartego sera mozzarella, garść pomidorków koktajlowych, 6-8 pieczarek, 1 cebula, sól i pieprz do smaku, 1 ząbek czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Puree łączymy z wszystkimi składnikami na ciasto. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy 1 szklankę puree z dyni wraz z pomidorami, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw „odciskamy” z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę smarujemy sosem. Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy z świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Na podstawie przepisu z portalu HelloZdrowie