Laskowa granola z siemieniem lnianym
Radix-Bis
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych, 1 szklanka płatków gryczanych, 3/4 szklanki obranych orzechów laskowych grubo pokrojonych, 1/4 szklanki siemienia lnianego, szczypta soli, skóra starta z 2 mandarynek, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 5 łyżeczek cukru kokosowego, pół łyżeczki cynamonu, 3 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Płatki, siemię lniane, cynamon, sól i cukier wymieszać. Dodać startą skórkę z mandarynek. Mieszankę wyłożyć na blachę, piec 15 min w temp. 160 stopni. Po tym czasie masę przemieszać i piec jeszcze 8 min. Mieszankę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy miód i olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Granolę przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy
Laskowa granola z siemieniem lnianym
