Galette z gruszkami
Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 od Radix-Bis, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko, 125 g zimnego masła
Dodatkowo: 3 dojrzałe gruszki, cynamon, miód lipowy lub inny
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki gruszki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry gruszek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Nadmiar ciasta zawijamy do wnętrza, posypujemy cynamonem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Galette pieczemy na złoty kolor przez mniej więcej 30 minut. Ciasto podajemy polane ulubionym miodem lub posypane cukrem pudrem.
Galette z gruszkami
