Sernik z nerkowców na daktylowym spodzie
Składniki: ok. 250 g daktyli, 2/3 szklanki wiórków kokosowych, 1 laska wanilii, 220 g nerkowców, sok z 1 cytryny, szklanka mleka kokosowego (200 ml), opcjonalnie: 2 łyżki syropu np. z agawy lub daktylowego, orzechy brazylijsie i czekolada do dekoracji.
Namocz nerkowce przez noc. Przygotuj spód sernika: daktyle namocz przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej, zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby). Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i (ewentualnie) wybranym słodzidłem. Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj. Wstaw na noc do lodówki. Przed dzieleniem na porcje najlepiej odstaw sernik na kwadrans w temperaturze pokojowej.
Źrólo: Facet i kuchnia.
Sernik z nerkowców na daktylowym spodzie
