Makaron w sosie serowym z brokułem i boczkiem
Składniki: 40 g makaronu, 80 g wędzonego boczki, kilka różyczek ugotowanego brokułu, ząbek czosnku, łyżka masła, ok. 200 g wymieszanego sera wędzonego z cheddarem, ok. 3/4 szklanki śmietany, 80 g sera gorgonzola, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.
Makaron ugotuj zgodnie z opisme na opakowaniu. Odcedz ale zostaw trochę wody w której gotował się makaron. Boczek pokrój i podsmaż, pod koniec smażenia dodaj starty ząbek czosnku. W rondelku rozpuść masło. Cały czas mieszajac dodaj śmietankę. Wrzuć sproszkowaną paprykę. Dodaj część startego sera i mieszaj, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dodaj kolejną. Dodawaj ser małymi partiami, cały czas energicznie mieszając. na koniec dodaj usmażony boczek z czosnkiem i brokół. Dopraw do smaku soląi pieprzem. Można dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Sos wymiesaj z makaronem. Jeśli sos będzie gęsty można dolać wodę z gotowanego makaronu.
Makaron w sosie serowym z brokułem i boczkiem
