Ciasteczka orzechowe
Składniki: 2 łyżki suszonych śliwek, 3 łyżki suszonych daktyli, 3 łyżki orzechów laskowych lub migdałów, 1,5 łyżki oleju kokosowego, 1 płaska łyżka kakao, 2 jajka, 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy.
Orzechy laskowe rozłożyć na blasze i piec 8-10 min w temp. 200 stopni. Po wyjęciu poczekać aż wystygną, następnie obrać ze skórki (najlepiej położyć na szmatkę i potrzeć-skórka sama zejdzie). Orzechy zblendować. Śliwki i daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Odcedzić i zblendować na gładką masę. Dodać zmiksowane orzechy, kakao, rozpuszczony olej kokosowy, skórkę pomarańczową i żółtka. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać. Ulepić ciasteczka. Piec w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.
Ciasteczka orzechowe
