Czysty barszcz wigilijny
Składniki: 1 kg buraków, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, małe jabłko, 4-5 ząbków czosnku, cebula, zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, tymianek, 4-5 łyżek octu, 5-6 grzybków suszonych, sól, pieprz świeżo mielony, cukier do smaku ew. kostka rosołowa
Grzyby umyj, zalej na kilka godzin 1 szklanka wody. Gotuj około godziny w tej samej wodzie. Umyj, obierz i pokroj w dosyć cienkie plasterki buraki, dodaj pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebule, seler i ząbki czosnku. Zalej 2 litrami wody, wsyp 1 łyżkę soli i gotuj (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodaj ocet i wstaw do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlej z jarzyn, podgrzej, dodaj około szklanki wywaru z grzybków, dodaj szczyptę cukru, posól, przypraw tymiankiem i majerankiem, ewentualnie dodaj sok z cytryny, trochę kostki rosołowej i pieprz do smaku.
Czysty barszcz wigilijny
