Pieczony seler po grecku
Składniki: 2 sztuki selera, kilka łyżek oleju rzepakowego, 1 cebula, 2
korzenie pietruszki, 1 kg marchewki, 1 słoik koncentratu pomidorowego, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, woda około 1 szklanki, sok z 1 cytryny.
Seler kroję w plastry grubości około 1 centymetra. Smaruję olejem, solę i układam na papierze do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni. W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę. Dodaję utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam wody i duszę pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Na dnie naczynia układam część farszu, na to kładę plastry pieczonego selera. Przykrywam częścią farszu, znowu układam seler i przykrywam farszem. Po ostudzeniu schładzam w lodówce.
Źródło: veganbanda.pl