Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Ciasta

Truskawkowy biszkopt

29 kwietnia 2024
Truskawkowy biszkopt
fb-share-icon
Tweet


Biszkopt: 4 jajka,pół 2 szkl. mąki, pół szkl. cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dno tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj ani nie posypuj. Mąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawaj po łyżce cukier. Białka ubij jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawaj po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodaj przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i krótko miksuj na małych obrotach miksera lub wymieszaj delikatnie łyżką, tak aby piana jak najmniej opadła. Ciasto wyłóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i energicznie odstaw go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekrój na 2 blaty.

Masa truskawkowa: 450 g świeżych lub mrożonych truskawek, 2 łyżki soku z cytryny, 8 łyżek cukru pudru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa), 500 g śmietany 36% (do ubijania)

Truskawki rozmroź w temperaturze pokojowej lub w następujący sposób: wsyp zamrożone truskawki do garnka, przykryj i podgrzewaj na większym ogniu przez około 3 minuty, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem lub mieszając. Odstaw z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmroź. Wylej na sitko zawieszone na nowym garnku lub misce i przetrzeć łyżką lub tłuczkiem. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) nie będzie potrzebne. Przetarty mus zachowaj (powinno wyjść około 1 szklanki). Dodaj do niego sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudź.

Żelatynę zalej 4 łyżkami wody i namocz przez 10 minut, następnie chwilę podgrzewaj w małym rondelku i ciągle mieszając rozpuść ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszaj, a następnie wlej do reszty musu, wymieszaj i odstaw. Ostudź jeśli mus się ocieplił.

Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, w połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodaj do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.

Pierwszy blat włóż z powrotem do tortownicy, zapij obręcz, biszkopt skrop 4 łyżkami nasączenia. Wyłożyć mus i wstawić do lodówki do zastygnięcia (około 2 godziny, albo krócej, mus nie musi być idealnie sztywny). Przykryj drugim blatem, skrop nasączeniem i wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu aż środkowy mus zastygnie. Torcik możemy zrobić dzień wcześniej.

 

Wierzch: 400 g śmietany 36% do ubijania, 3 łyżki syropu truskawkowego lub malinowego lub syropu grenadina.

W czystej misce ubij śmietanę na sztywno, połową śmietany pokryj boki tortu, do reszty dodaj syrop truskawkowy lub grenadinę i zmiksować, rozsmaruj na wierzchu tortu. Boki udekorować mielonymi orzechami a wierzch plasterkami truskawek lub bezą i kwiatami.

fb-share-icon
Tweet


ciasto z truskawkamitorttort truskawkowy

Related Posts

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Składniki:  220 g mąki,  2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 jajka, szczypta soli, 80 g miękkiego masła, 45 g mąki migdałowej lub orzechowej, 100 g cukru, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, kilka truskawek lub innych owoców, np. borówek, moreli, brzoskwiń. Formę 23 cm wyłóż papierem do […]

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto delicja to fantastyczny pomysł na tort urodzinowy, u mnie ciasto z okazji Dnia Babci i Dziadka lub po prostu świetny wypiek na niedzielę. Lekki i sprężysty biszkopt zwieńczony schłodzoną galaretką pomarańczową, a następnie pokryta warstwą musu czekoladowego i kakao.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Łatwe ciasto truskawkowe. Świeże letnie truskawki dodają niesamowitego smaku do deserów, takich jak babki, serniki, owsianki czy naleśniki. Jeśli kochasz truskawki zrób to ciasto koniecznie.


Babeczki z ananasem i kruszonką
Sernik waniliowy na zimno

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Bułki piwne
    In Chleby
    8 lipca 2025
  • Gulasz wołowy duszony w piwie
    In Gulasz
    1 lipca 2025
  • Ciastka z kawałkami czekolady
    In Ciastka
    25 czerwca 2025
  • Pity do Grilla
    In Chleby
    19 czerwca 2025
  • Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
    In Ciasta
    19 czerwca 2025

Archiwa

  • lipiec 2025 (2)
  • czerwiec 2025 (11)
  • maj 2025 (8)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.