Figa pieczona z rozmarynem
Składniki: 4 figi, 2 łyżki miodu, 1 gałązka rozmarynu, 250 ml soku pomarańczowego, 20 g masła, 2 g imbiru, szczypta cynamonu.
Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, jednak nie docinaj do końca. Każdą figę rozłóż po nacięciu i ułóż na półmisku. Polej owoce miodem i posyp cynamonem. Igły rozmarynu poszarp zaczynając od łodygi i rozrzuć na owocach. Jego aromat spotęguje smak fig. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° i wstaw figi do pieczenia na ok. 15 min. W tym czasie w rondelku podgrzej sok pomarańczowy pokrojony w plasterki imbir. Na koniec dodaj też świeże masło, aby sos był gładki i nabrał szklistości (masło można pominąć lub dać go mniej). Wylej sos pomarańczowy na talerz i ułóż pieczone figi. Podawaj jeszcze gorące.