Rok 2023 jest rokiem Królika. Znak Królika jest symbolem długowieczności, pokoju i dobrobytu w kulturze chińskiej. Przewiduje się, że rok 2023 będzie rokiem nadziei. Lubicie kuchnię azjatycką? Ja uwielbiam te smaki i dziś ma przepis na sajgonki.
Przy okazji zapraszam na świetną grę, gdzie można wygrać cenne nagrody. Link https://pl.lkk.com/ cny2023
Przepis: 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 3/4 główki kapusty pekińskiej, 5 marchewek, 250 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 1 puszka kiełków fasoli mung, 200 g makaronu, jajko, 1 łyżeczka sosu ostrygowego Lee Kum Kee, 1 łyżeczka sosu sojowego Lee Kum Kee, pół łyżeczki pieprzu, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Sól do smaku.
Pieczarki pokrój w nie za dużą kostkę, cebulę posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, z kapusty wyciąć głąb i poszatkuj. Na patelni usmaż pieczarki, cebulę, mięso mielone i marchewkę. Dodaj łyżeczkę sosu ostrygowego. Smaż przez ok. 5 min. Dodaj kapustę oraz sos sojowy i smaż tak długo, aż odparują wszystkie soki z mięsa i warzyw. Zawartość patelni przełóż do miski i dodać ugotowany i pocięty makaron, kiełki mung oraz roztrzepane jajko. Można posmakować i ewentualnie doprawić (przed dodaniem jajka) do smaku. Papier ryżowy namoczy (nie za mocno bo będzie się źle zawijać, a po chwili i tak rozmięknie) tak żeby był elastyczny. Nakładaj po 1,5 łyżeczki farszu i zawiń. Zawinięte sajgonki odłóż na suchą ściereczkę. Sajgonki usmaż lub ugotuj na parze przez ok. 8 min. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40-50 sajgonek.
Gotowe sajgonki podałam z sosem śliwkowy Lee Kum Kee.
https://pl.lkk.com/