Kolejne sezonowe danie i pomysł na dynię – zupa krem z dyni z dodatkiem soczewicy i pietruszkowym pesto.
Składniki: ok. 200 g dyni, 1 cebula lub biała część pora, 1 marchewka, 1-2 ząbki czosnku, 150 g czerwonej soczewicy, , 2 łyżki oliwy, ok. 1,5 l. wody lub rosołu, szczypta curry w proszku, sól i pieprz do smaku.
Dynię, marchewkę, cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, marchew i dynię. Warzywa posyp solą, pieprzem i curry. Smaż ok. 10 min. Dodaj soczewicę i wlej rosół. Można dodać 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj ok. 20 min ., aż warzywa i soczewica będą miękkie. Z zupy wyjmij liście i ziarenka ziela angielskiego i zblenduj ją. Zupę podaj z bazyliowym pesto oraz ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Składniki: duży pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki podprażonych pestek dyni ,szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), oliwa.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Przy włączonym blenderze wlewaj powoli oliwę z oliwek. Mieszaj wszystko do momentu, aż szpinak oraz pozostałe zioła idealnie połączą się ze sobą i z oliwą i będą dokładnie posiekane. Posól i popieprz pesto do smaku.
Gotowe pesto idealnie nada się do kanapek, tostów, makaronów, mięs, sałatek czy innych dań.
Po przełożeniu do słoika pesto zalej oliwą i włóż do lodówki – wytrzyma do tygodnia.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO.
Soczewica, sól, pieprz od Radix-Bis.