Ta zdrowa granola nie zawiera cukru i miodu. Pełna jest orzechów i ziaren, słodzona jest musem jabłkowym. Smakuje pysznie i z mlekiem i z jogurtem z dodatkiem owoców, a także sama do pochrupania 🙂
Składniki: 1 szklanka migdałów, 1 szklanka orzechów laskowych, 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1 szklanka peset dyni, 1 szklanka suszonych śliwek, 3 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka cynamonu, 1 szklanka musu jabłkowego, 1/4 szklanka oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Ja użyłam mieszanki płatków owsianych, płatków gryczanych i musli morelowych w skład których wchodzą płatki kukurydziane, ryżowe, żytnie i suszone owoce. Orzechy również można wymieszać w różnych proporcjach lub użyć orzechów nerkowcach czy pistacjowych.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W dużej misce wymieszaj płatki z orzechami, ziarnami i cynamonem. dodaj pokrojone śliwki suszone, mus jabłkowy i roztopiony olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę. Piecz przez ok. 45 min. W międzyczasie przemieszaj musli 2-3 razy aby równomiernie się upiekło. Po przestudzeniu przełóż do pojemników i przechowuj do 2 tygodni.
Ziarna słonecznika, orzechy włoskie i pekan, migdały, musli morelowe od Radix-Bis.
Ciemna ceramika (miseczki i dzbanek) autorstwa Inżynier Sowa.