Drobna i krucha czerwona piękność – rzodkiewka. Jest ozdobą stołu, pyszna na kanapach i niesamowita w smaku. Dziś rzodkiewka wpadła do twarogu 🙂 Przygotowałam terrinę, która jest dobrym sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu i zaskoczenie gości czymś oryginalnym.
Składniki: 500 g twarogu półtłustego, 50 ml śmietanki 18%, 5 dużych rzodkiewek, po pół pęczka koperku i szczypiorku, sól i pieprz do smaku, szczypta czarnego czosnku w proszku, 3 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Koperek i szczypiorek drobno pokrój. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze śmietanką, solą, pieprzem i czarnym czosnkiem. Wrzuć rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wlej żelatynę. Małą keksówkę lub miseczkę wyłóż folią. Wlej masę twarogową, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki, aby stężała. Terrinę wyjmij z lodówki, udekoruj plasterkami rzodkiewek.
Ceramika od Inżynier Sowa. Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.
Przepis z Magazynu Sielska Kuchnia.