Czas zwinąć się pod przytulnym kocem i delektować się ciepłą miską zupy. Wybór w tym tygodniu? Domowy krem z selera z selerem, cebulą i odrobiną serem z niebieską pleśnią.
Składniki: 1 bulwa selera, 1 cebula, garść orzechów włoskich, 60 g sera z niebieską pleśnią, woda lub bulion, sól, pieprz.
Pół oczyszczonego selera upiecz – pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp solą i zapiekaj ok. 20 min w temp. 180 stopni. Drugą połowę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pokrojoną cebulką. Wrzuć orzechy i wlej tyle wody lub rosołu, aby zakryła całość. Gotuj ok. 10 min – do miękkości. Dodaj upieczonego selera oraz ser i chwilę gotuj. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pierzem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wodę. Do zupy można dodać śmietankę.