Ten placek smakuje jak lato. Słodkie ciasto, kwaskowate porzeczki i jogurt naturalny – połączenie idealne. Pestki dyni zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Wraz z mielonymi orzechami stanowią zdrowy zamiennik mąki.
Składniki: 4 jajka, 4 łyżki mielonych pestek dyni, 4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów, 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 70 g rozpuszczonego oleju kokosowego; na wierzch: 1 mały jogurt naturalny, porzeczki lub inne ulubione owoce.
Okrągłą 20 cm foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jajka wymieszaj z pozostałymi składnikami. Masę wylej do foremki i piecz 25-30 min. Po schłodzeniu na placek rozsmaruj jogurt i posyp porzeczkami.
Ksylitol, olej kokosowy, mąka orzechowa, mielone pestki dyni od Radix-Bis.