Moja propozycja na rodzinny obiad z grilla z warzywną sałatką i sosem tzatzyki. Dwa dania z mięsa mielonego wołowego: kofta na szaszłyku oraz mielone do burgerów. Do tego pyszny sos tzatzyki oraz pyszna sałatka z kalarepki i marchewki.
Przepis na kofty na szaszłyku: 400 g mięsa mielonego wołowego, 1 cebula, kilka listków natki pietruszki, pół łyżeczki pieprzu i soli morskiej, łyżeczka przyprawy 19 ziół Brata Alberta. Natkę i cebulę bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięsa z przyprawami oraz cebulą i pietruszką. Podziel je na 6 części i obklej patyczki do szaszłyków. Ugrilluj lub usmaż.
Mielone do burgerów: 400 g mięsa mielonego wołowego, 70 g drobno startego sera, sól, pieprz, pół łyżeczki czarnego proszku w proszku. W misce wymieszaj wszystkie składniki i uformuj 4-5 płaskich kotletów. Zrób je trochę większe, ponieważ zmniejszą się od temperatury. Kotlety ugrilluj lub usmaż.
Sałatka z kalarepki i marchewki Składniki: 2 kalarepki, 4-6 marchewek, 1 pomidor, mała puszka kukurydzy, oliwa z oliwek,sól, pieprz, sól. Kalarepki obierz, podziel na 4 części i ugotuj. Marchewki obierz i ugotuj. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę. Pomidora pokrój., koperek posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Do sałatki można również dodać pokrojoną wędlinę oraz jogurt.
Tzatzyki: zetrzyj 2 ogórki i wymieszaj je z jogurtem greckim, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio. Sól, pieprz, 19 ziół Brata Alberta od Radix-Bis