Seromakowiec
Składniki: 100 g margaryny, 140 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 szklanka mąki
Z podanych składników wyrobić ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 22×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno przygotowanym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut w 180 st.C
Masa makowa: puszka masy makowej (850g), 2 łyżki miodu, po 30 g rodzynek i suszonej żurawiny od Radix-Bis, 1 jajko.
Mak wymieszać z żurawiną, rodzynkami i miodem i podgrzej w garnku przez 10 na średnik ogniu. Przestudź i dodaj jajka, wymieszaj.
Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.
Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 150 g masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, esencja waniliowa.
Jajka ubij z cukrem i masłem, dodaj ser, budyń i esencje waniliowa. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na masę makową wyłóż łyżką masę serową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.
Seromakowiec
