Pikantne curry z indyka
Składniki: 1 kg polędwicy z indyka, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy garam masali, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 duże cebule drobno posiekane, 2 ząbki czosnku drobno pokrojone, 2,5 cm korzenia imbiru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 400 g pomidorów z puszki, 400 ml bulionu, 3 stroki kardamony, 5 liści kafir.
Mieszanka przypraw: po 2 łyżeczki curry, ziaren kolendry, ziaren kminu, po łyżeczce ziaren kopru włoskiego, kozieradki i kurkumy.
Mięso pokrój na kawałki wielkości kęsów, wrzuć je do miski i dopraw solą i pieprzem. Posyp garam masali, dodaj jogurt i wymieszaj. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 30 min.
Na suchej patelni upraż ziarna kolendry, kminku, kopru oraz kozieradki, aż zaczną wydzielać aromat. Przesyp je do moździerza i ucieraj na drobny proszek. Dodaj curry i kurkumę i wymieszaj.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę wraz czosnkiem i startym imbirem. Smaż przez 8 min, aż cebula będzie miękka, kilka razy mieszając. Dodaj do cebuli, czosnki i imbiru mieszankę przypraw, dołóż pomidory i koncentrat. Wymieszaj i dodaj liście kafir oraz wlej bulion, zamieszaj. Teraz dodaj mięso i zamieszaj, by kawałki pokryły się sosem. Przykryj częściowo garnek i gotuj wszystko, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe curry podawaj z ryżem lub podpłomykiem. Ja serwowałam z czarnym ryżem jaśminowym od Radix-Bis
Pikantne curry z indyka
![Pikantne curry z indyka](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2019/11/77018478_777021612742516_6889220120804065280_o.jpg)