Zupa krem czosnkowo-kalafiorowa
Składniki: pół kalafiora, 8 ząbków czosnku, 1 mała cebula, 2 ziemniaczki, sól, pieprz, szczypta posiekanego tymianku, bulion (ok. 0,7 l), czarnuszka Radix-Bis, starty ser.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną cebulkę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone ząbki czosnku, podzielonego na różyczki kalafiora, orane i pokrojone ziemniaki, wsypać przyprawy, wymieszać. Smażyć ok. 8 min. Wlać bulion – tyle żeby przykrył warzywa. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zblenować i ewentualnie doprawić do smaku. Zupę podawać ze startym serem (ja użyłam Grana Padano, ale można użyć swojego ulubionego) i posypać czarnuszką.
Zupa krem czosnkowo-kalafiorowa
