Curry cserwonym ryżem, ciecierzycą i brukselką
Składniki: 450g brukselki, 300g ziemniaków,
łyżka oleju kokosowego, 1 spora cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru, 2 łyżki curry,
200ml wody, 200ml mleczka kokosowego,
150g ugotowanej ciecierzycy od Radix-Bis, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, chilli do smaku.
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków. Większe główki kroimy na pół, małe mogą zostać w całości. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na sporej patelni (takiej, która ma pokrywkę) lub w garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, imbir i curry mieszamy dosłownie pół minutki. Wlewamy na patelnię wodę oraz mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bataty i brukselkę, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy na wolnym ogniu, aż sos zyska pożądaną gęstość. W między czasie doprawiamy pieprzem cayenne i jeśli jest taka konieczność solą. Na koniec dodajemy cieciorkę i sok z cytryny. Curry podałam z czerwonym ryżem.
Curry cserwonym ryżem, ciecierzycą i brukselką
