Jajka faszerowane w dwóch odsłonach: czerwonej i zielonej
Farsz pomidorowy
Składniki: 10 jaj, 10 suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka jogurtu greckiego, szczypior
Jajka ugotować na twardo, przeciąć na pół, wydrążyć żółtka. Do żółtek dodać pokrojone w kostkę suszone pomidorki, szczypiorek, musztardę i jogurt. Wymieszać, faszerować połówki jajek.
Farsz cukiniowy
Cukinię zetrzeć na tarce, pół cebuli pokroić w drobną kostkę – wszystko dusić 5-7 min na oleju kokosowym. Na koniec dodać szczyptę soli, pieprzu i tymianku. Jajka ugotować na twardo, przekroić, wydrążyć. Żółtka wymieszać z warzywami i małym kawałkiem tartego sera żółtego, doprawić, dodać jogurt naturalny i posiekaną natkę pietruszki. Faszerować i odstawić na minimum 8h do lodówki.