Tajska Zupa Dyniowa z Mango
Składniki: 3/4l wywaru warzywnego, 300 g dyni, 1 owoc mango, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry w proszku, sól i pieprz do smaku, pieprz cayene, 0,5 łyżeczki brązowego cukru, 1 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywar warzywny (z dowolnych warzyw). Obieramy owoc mango. Rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę ją przesmażamy, następnie przekładamy ją do rozgrzanego wywaru warzywnego wraz z owocem mango pokrojonym w kostkę. Dodajemy przyprawy,cukier, imbir, papryczkę chili oraz czerwoną soczewicę, po czym gotujemy chwilę, tak aby soczewica się nie rozgotowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym usuwamy z zupy imbir. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku.
Źródło: www.chinskieprzepisy.pl