W ogródku zaczęły dojrzewać cukinie, więc nastała na to pyszne warzywo. Każdego roku robię placuszki z wykorzystaniem letniej cukinii. Dziś moja propozycja to placuszki w wersji wegańskiej.
Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 150 g), 3 łyżeczki pestek dyni, 2 łyżki mąki gryczanej, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego, sól, pieprz, duża szczypta czarnego czosnku w proszku, olej do smażenia.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 15 min. Pestki dyni upraż na suchej patelni. W misce wymieszaj mąkę z mielonym siemieniem lnianym, proszkiem czosnkowym, odrobiną soli i pieprzem. Dodaj odciśniętą cukinię i wymieszaj. Masę odstaw na ok. 15 min. – do czasu jak siemię napęcznieje. Całość wymieszaj. Jeśli masa okaże się zbyt sucha można dodać kilka kropelek wody. Placuszki smaż na natłuszczonej patelni.
Mąka gryczana, pestki dyni, mielone siemię lniane, pieprz ziołowy i sól smakowa od Radix-Bis.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.