Chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami
Składniki: 450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 ½ zwykłej soli, ½ łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży, 300 g ciepłej wody, 50 g oliwy, 100 g suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu.
Mąkę połączyć z solą, cukrem i drożdżami. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, oliwę (może być ta ze słoika z suszonymi pomidorami), rozmaryn i pokrojone, odciśnięte z oliwy suszone pomidory. Wyrobić elastyczne ciasto, może delikatnie lepić się do rąk. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki – ale tylko tyle by uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować okrągły lub owalny bochenek (gdyby ciasto wciąż się kleiło – można delikatnie podsypać mąką). Ja użyłam prostokątnej blachy. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Chleb musi wyraźnie urosnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach i od razu włożyć, wraz z blachą, do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Źródło: www.przepisnachleb.pl
Chleb z rozmarynem i suszonymi pomidorami
