Chleb bezglutenowy
150 g mąki ryżowej użyłam mąki z brązowego ryżu), 100 g mąki ziemniaczanej, 70 g mąki gryczanej, opakowanie suszonych drożdży, 300 ml letniego mleka, 1 jajko, łyżeczka soli, łyżeczka cukru.
W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie.
Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub miskerem. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy. Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią. Misę stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka). Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut. Chleb pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.
Źródło: www.smakowitychleb.pl
Chleb bezglutenowy
