Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
1 l bulionu warzywnego, 200 ml mleka kokosowego, 200 g czerwonej soczewicy, 4 pomidory, 1 cebula, 1 ząbki czosnku, 3 marchewki, kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta pieprzu cayene, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, kilka gałązek świeżych ziół, np. oregano lub tymianku.
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty. Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i pieprz cayene. Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie. Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
