Ciasteczka z czekoladą i kakaem. Bez mąki, ale z mielonymi migdałami. Ciasteczka są kruche z zewnątrz z miękkim, lekko ciągnącym środkiem. Przez to przypominają krówki o smaku czekolady 😉
Składniki: 1 i 3/4 szklanki cukru (370g), ¾ szklanki kakao w proszku (80g), szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, 1 ½ szklanki zmielonych migdałów (ok. 140 g) – można użyć orzechów włoskich lub laskowych, 4 białka (ok. 140 g), sól morska do posypania.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Do dużej miski zetrzyj czekoladę na dużych oczkach. Dodaj do niej kakao, szczyptę soli i zmielone migdały. Wymieszaj. Wlej białka i wymieszaj. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na blaszkę zostawiają ok. 2 cm odstępu. Nie musisz robić idealnych kulek – ciasto w trakcie pieczenia się „rozpłaszczy”. Porcje ciasta posyp solą morską. Piecz 15 min. Ciastka będą miękkie lecz po chwili stwardnieją.