Ciastka migdałowe Mutzen to niemiecki smażone ciasteczka pochodzące z niemieckiej Nadrenii. Tradycyjne spożywane są w okresie karnawału i kształtem przypominają migdał lub kroplę wody. Ja wykrawałam romby, ponieważ nie ma foremki w odpowiednim kształcie. Można też z ciasta wycinać serca i przecinać ja na pół.
Składniki: 250 g mąki pszennej, 3 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów), 2 jajka, 150 g masła, kilka kropli aromatu migdałowego, 100 g cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1-2 łyżki oleju.
Masło rozpuść. Na stalnicę wysyp mą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i cukrem pudrem i zrób wgłębienie. DO wgłębienia dodaj jaja i roztopione masło oraz olejek migdałowy. Wyrób ciasto. Rozgrzej olej w garnku. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na min do lodówki. Ciasto rozwałkuj na 0,5-1 cm. Rydełkiem ząbkowanym lub ostrym nożem wykrój romby. Możesz również użyć foremki serduszka, a następnie przekroić je na pół. Ciastka smaż w rozgrzanym oleju. Odsącz na ręczniku papierowym o obtocz w cukrze pudrze.
Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie.