Pyszna, delikatna, mocno czekoladowa babka.
Składniki: 220 g masła, 3 łyżki kakao, 200 g czekolady, 300 g cukru, 4 jajka, 320 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 ml maślanki.
Blaszkę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni. Margarynę rozpuść na parze z czekoladą. Cukier utrzyj z jajkami i maślanką. Dodaj masło z czekoladą i wymieszaj. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz 55-60 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie.