Soczewica jest w sam raz dla początkujących miłośników strączków. Do wyboru mamy soczewicę w kolorze żółtym (ma delikatny smak, idealnie nadaje się do zagęszczania zup i gulaszy), czerwoną (niezwykle pożywna i wyrazista w smaku, najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, przekąsek), brązowa (nadaje się do dań mielonych, past, puree, potraw z warzywami, wegetariańskich pasztetów i pieczywa), zielona (stosuje się ją jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów, robi się z niej pasztety, pasty kanapkowe czy klopsiki), czarna inaczej zwana beluga (ma orzechowy posmak, dobrze komponuje się w sałatkach i z warzywami). Na dziś przygotowałam sałatkę na ciepło z czarną soczewicą i makaronem.
Składniki: 200 g makaronu (u mnie gryczany), 50 g czarnej soczewicy, 1 cebula, 1 marchewka, 100 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki, natka pietruszki.
Makaron ugotuj. Cebulę i marchewkę oczyść i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę z marchewką. Wlej passatę i wsyp soczewicę. Gotuj ok 30 min., w razie potrzeby dolej wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Odcedzony, ugotowany makaron dodajemy do sosy z soczewicą. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatkę posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo można posypać startym serem.
Czarne soczewica, sól ziołowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis.