Gofry na kefirze są idealnie kruche i złociste na zewnątrz, a wewnątrz są lekkie i puszyste!
Gofry to nasze ulubione śniadanie. Każdy zajada je z innymi dodatkami. Córka lubi z dżemem truskawkowym mojej mamy, syn tylko z cukrem pudrem, mąż, hmm różnie i z dżemem i z bitą śmietaną, ja z owocami. Gofry to pyszne i łatwe do zrobienia śniadanie.
Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej lub owsianej, 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie), 3/4 szklanki kefiru (lub maślanki), 1/4 szklanki mleka, 50 g masła, roztopionego i przestudzonego, 2 łyżki cukru trzcinowego ,szczypta soli.
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, żółtka, kefir, mleko, masło, cukier, sól. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Gofry piec w nagrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy przez 2-3 min. Gotowe podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z Karmelizowaną gruszą z cynamonem i ziołomiodem od Wcinaj Miód.