Tajski sos curry na mleku kokosowym podany z pieczonym łososiem i brokułami to prosty i zdrowy przepis na obiad, którą wszyscy pokochają!
Składniki: 1 brokuł, 300 g łososia, sól morska, pieprz, pół pora, 200 ml mleka kokosowego, sól, pieprz, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry (przepis poniżej).
Łososia posyp solą i pieprzem i upiecz w temp. 180 stopni przez 15-20 min. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj. W tym czasie przygotuj sos curry. Na rozgrzanej patelni rozetrzyj pastę curry z pokrojonym porem. Następnie wlej mleko kokosowe i przyprawy. Przykryj patelnię i duś mleko z porem przez ok. 10 min. mieszając od czasu do czasu. Dodaj połowę ugotowanego brokuła, zamieszaj i gotuj 3 min. Sos dopraw do smaku. Gotowy sos podawaj z upieczonym łososiem i resztą brokuła.
Zielone Curry: 3 dymki, umyte i posiekane,2 małe zielone chilli (lub 1 jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań), 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka tartego imbiru, pół łyżeczki ziarenek kolendry, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, sól morska, 4 liście kafiru (mogą być mrożone), 1 łodyga trawy cytrynowej drobno pokrojonej, 1 garść świeżej bazylii , 2 garście świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy, sok z 2 limonek.
Wszystkie składnik do zielonego curry włóż do blendera i miksuj, aż składniki połączą się w pastę.
Mleko kokosowe i sól morska od Radix-Bis.
Przepis od Efekt Centrum Dietetyczne.