Olla gitana, czyli gulasz cygański z czarnym czosnkiem
Danie wegański, może służyć jako surówka do obiadu lub jako np. podwieczorek
Składniki: 2 bakłażany, 1 mała cukinia, 2 czerwone papryki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 5 ząbków czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, 4 cebule, pół szklanki czarnych oliwek, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie opłukać i wysuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki, cukinię w kostkę, pomidory w grube plastry lub na ćwiartki; papryki pokroić na 8 części. W naczyniu do zapiekania układany najpierw cebulę z czosnkiem, następnie papryki, potem pomidory, a na koniec cukinię i bakłażany. Warzywa posilić i popieprzyć oraz polać oliwą. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Dla urozmaicenia można użyć 1 zielonej i 1 czerwonej papryki, bakłażany można wybrać fioletowe i białe.
Porcje: 6; kcal 260, tłuszcze 3 g.
Olla gitana, czyli gulasz cygański z czarnym czosnkiem
