Marchewkowe gofry z prażonym jabłkiem idealne na podqieczorek
Składniki: 1 marchewka (60g), 6 łyżek mleka (60g), 20 g mąki ryżowej, 40 g mąki razowej (u mnie typ 2000), 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka siemienia lnianego, duża szczypta cynamonu, szczypta soli.
Prażone jabłka: 1 jabłko (ok. 80g) szczypta cynamonu, 2-2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki.
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajko rozbełtaj z mlekiem. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, sól i marchewkę; dokładnie wymieszaj. Gofry smaż w bardzo nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy.
Jabłko obierz i pokrój z kosteczkę. Do garnka wlej sok z pomarańczy lub mandaryni, wsyp cynamon i jabłka. Praż 3-4 min.
Gofry podawaj z jabłkami. Można posypać listkami mięty.
Ilość mąki razowej można zmniejszyć o połowę, a drugą część wymienić na mąkę z amarantusa, jaglaną lub orzechową. Zamiast Marchewki można użyć dyni (najlepiej sprawdzi się piżmowa).
Kcal: ok. 380; białko 10 g; węglowodany 49 g, tłuszcze 10g; błonnik 12,5 g