Dyniowy sernik z kajmakiem
Spód: 200 g ciastek be-be, 120 g margaryny, 15 g zmielonych orzechów.
masa: 750 g sera twarogowego, 250 g mascarpone, 5 jajek, 170 g cukru, 500 g puree z dyni, 1 opakowanie kisielu pomarańczowego, 2 łyżeczki olejku pomarańczowego.
polewa: 1 słoiczek kajmaku, kilka łyżek kremówki, pół łyżeczki cynamonu.
Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną margaryną i orzechami. Masą wylep dno tortownicy (26 cm).
Żółtka zmiksuj z cukrem, olejkiem i proszkiem kisielowym. Miksując dodawaj twaróg, puree i mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto wylej na przygotowany spód. Piecz godzinę w temp. 180 stopni.
Kajmak podgrzej i wymieszaj z cynamonem i śmietanką; rozsmaruj na ostudzony sernik.
Dyniowy sernik z kajmakiem
