Sezon na dynię rozpoczęty
Dyniowa z soczewicą i jabłkiem
Składniki: 1 kg miąższu dyni, 2 cebule, 6 pomidorów sparzonych i obranych ze skóry, 2 jabłka, 300 g soczewicy od Radix-Bis, 4 l wody, 20 g startego imbiru, sól, pieprz, natka pietruszki, olej, proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, soczewicę i dynię, smaż ok. 5 min. Wlej wodę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj starty imbir. Gotuj ok. 15 min, dodaj kawałki jabłka obranego ze skórki i pomidory. Gotuj jeszcze 10 min. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Gotową zupę posyp natką pietruszki i czosnkowym proszkiem.
Smak zupy można wzbogacić dodając ostry ser lub mascarpone. Sprawdzi się jako sos do makaronu lub jako sos, który da się wyjadać tacos lub chrupkami kukurydzianymi.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie