Przepis na syrop z moreli, brzoskwiń i nektarynek
Przepis: po 1 kg moreli, brzoskwiń i nektarynek, 600 ml wody, 40 g cukru na każde 100 ml soku.
Owoce włóż do garnka i wlej wodę. Garnek przykryj i gotuj 20-30 min, aż całkowicie się rozpadną. Po tym czasie na drugi garnek lub miskę połóż sitko i przełóż na nie owoce. Odstaw owoce na noc, nich sok sam się zleje. W zależności ile soku otrzymno tyle dodaj cukru -na każde 100 ml soku 40 g cukru. Garnek z sokiem i cukrem postaw na ogień i na małym ogniu gotuj kilka minut mieszając od czasu do czasu. W tym czasie syrop zgęstnieje. Przelej do do butelek lub słoiczków, dobrze zakręć i gotowe. Ja nie pasteryzowałam, ale autorka to zaleca. A z morelowej pulpy można zrobić dżem – wyjmij pestki, dodaj za 2 lub 3 łyżki cukru, przesmaż i gotowe.
Przepis na syrop z moreli, brzoskwiń i nektarynek
