Babka cytrynowo lawendowa z jogurtowym lukrem
Składniki: 120 g margaryny, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 3 jajka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 łyżka kwiatków lawendy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli
lukier jogurtowy: ok. 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, kilka kropel soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do 165 stopni. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier, aż powstanie jasny, puszysty krem. Dodawać po jednym jajku ucierając za każdym razem na najwyższych obrotach robota przynajmniej minutę. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodawać stopniowo składniki suche, na przemian z jogurtem do masy maślanej, mieszając powoli na najniższych obrotach.
Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i na końcu lawendę i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Piec około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i polukrować – przesiany cukier puder utrzeć z jogurtem i sokiem z cytryny.
Babka cytrynowo lawendowa z jogurtowym lukrem
