Czerwony burger
Składniki: 2 buraki, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 2 czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 100 g płatków owsianych, 400 g ugotowanej ciecierzycy @radixbis, 1 jajko, 1 duża łyżka tahini, pikantna sól Radix-Bis, pieprz.
Na patelni usmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj stary czosnek, chwilę smaż. Buraki i marchewki zetrzyj na tarce z małymi oczkami, a cukinię z dużymi. Warzywa dodaj do cebuli i smaż do 10 min., aż odparują soki z warzyw. Dopraw do smaku solą i pierzem. W blenderze zmiksuj na gładko ciemierzycę, jajko, płatki owsiane i tahini. Masę dodaj do usmażonych warzyw i dokładnie wymieszaj. z masy uformuj 6 lub 9 burgerów. Uformowane burgery połóż na deskę wyłożoną papierem i wstaw do lodówki na 30 min. Burgery smaż na rozgrzanym oleju.
Ja swoje podałam w pomidorze z czerwoną sałatą i cebulą oraz domowym ketchupem z cukinii.
Czerwony burger
