Babka łaciata
Składniki: 250 g masła, 4 jajka, 300 g cukru, pół kg mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3/4 szkl. mleka, 3 łyżki kakao, cukier puder do posypania
Masło utrzeć z 250 g cukru. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec ciasto delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i resztę cukru. Ciasto łyżkami nakładać na wysmarowanej tłuszczem blachy i posypanej bułką tartą – po kilka łyżek białego ciasta i czarnego. Piec 1 i 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Babka łaciata
