Wegańskie bezglutenowe kuleczki z daktylami w chilli z gorzką belgijską czekoladą 70%
Składniki: 120 g suszonych daktyli w chilli Bakal , 80 g suszonych moreli BAKAL , 50 g gorzkiej czekolady 70%, 1 łyżka oleju kokosowego, 50 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych), szczypta soli, nasionka chia i wiórki kokosowe do obtoczenia.
Na patelni rozpuść olej kokosowy i wrzuć płatki. Smaż 5 min. mieszając od czasu do czasu żeby płatki się nie przypaliły. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W blenderze zmiksuj daktyle, morele, płatki i sól. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj. Z masy formuj kuleczki, obtocz w nasionkach chia lub wiórkach kokosowych. Ja użyłan nasion chia bo miałam resztkę wiórek 😉
Kulki przechowuj do 10 dni w lodówce.