Sernik Nutella
Składniki na spód: 150 g kakaowych ciastek, 30 g roztopionego masła
Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku, wymieszać z masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu, 400 g nutelli, 120 ml śmietany kremówki 30%, 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, opakowanie budyniu czekoladowego.
W misie miksera umieścić twaróg i nutellę – zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia.
Masę serową wylać na spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa: 100 g czekolady, 50 ml śmietany kremówki 30%.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową. Sernik można ozdobić pralinkami Rocher.