Pomidorowa fasolowa
Składniki: 200 g fasoli jaś od Radix-Bis, 3 plastry wędzonego boczku, cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 marchewki, 3 ziemniaki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ok. 700 ml bulionu.
Namoczoną fasolę gotować przez 30 min. wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać boczek i razem chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, dodać usmażony boczek z cebulką, pokrojone marchewki i ziemniaki oraz odcedzoną fasolą. Gotować, aż fasola będzie całkowicie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Doprawić pieprzem. Zupę podawać z pieczywem.
Pomidorowa fasolowa
