Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak pyszna sycąca zupa. Przygotowałam jaglany krupnik aromatyczny i pyszny – taki lubimy przecież najbardziej 😊
Składniki na 4 porcje: 3 łyżki kaszy jaglanej Radix-Bis, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, seler, por, 3 ziemniaki, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka oleju kokosowego; dodatkowo ugotowane lub upieczone mięso drobiowe.
W dużym garnku przygotowujemy wywar z około 3 litrów wody, 1 marchewki, selera, pora, pietruszki cebuli i przypraw ( 1 łyżeczka soli ). Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy olek kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz warzywa z rosołu: startą na dużych oczkach marchew seler i pietruszkę oraz kaszę jaglaną i na końcu pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przysmażamy.Do czystego wywaru dodajemy całą zawartość patelni (warzyw) i gotujemy wszystko około 30 min. W międzyczasie obieramy ugotowane mięso (ilość od potrzeby) na drobne kawałki i dorzucamy do zupy.
Zupę doprawiamy solą i natką pietruszki.
Smacznego!
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak pyszna sycąca zupa.
