Chleb na piwie – przepis z programu Chleby Paula Hollywooda
Składniki: 550 g mąki pszennej razowej, 200 g zwykłej mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 300 ml ciemnego piwa – ja użyłam piwa guinness, 220 ml maślanki, mąka razowa do posypania, oliwa do posmarowania formy
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wsypujemy do miski obie mąki, sól, sodę i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę i piwo, mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wkładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w walec. Smarujemy oliwą foremkę keksówkę, wkładamy do niej ciasto, lekko uklepujemy mokrymi dłońmi i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika, 5 minut studzimy w foremce, potem wykładamy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Chleb na piwie – przepis z programu Chleby Paula Hollywooda
