Zimowe chrupanie białej rzodkwi
Dwie sałatki z „soplem lodu”
Z jabłkiem o ogórkiem
Białą rzodkiew obieramy i kroimy z cieniutkie plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, po czym delikatnie odciskamy z soku, który puściła. Ogórek i jabłko również kroimy na cienkie plasterki (nieobrane). W salaterce mieszamy rzodkiew z jabłkiem i ogórkiem. Ucieramy śmietankę (lub gęsty jogurt naturalny) z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku i polewamy sałatkę.
Z sezamem i sosem chilli
Obraną rzodkiew i jabłko kroimy w słupki. 2 Łyżki sezamu od Radix-Bis prażymy na suchej patelni. Dymki drobno kroimy. Rzodkiew mieszamy z jabłkami, sezamem i sosem.
Sos: mieszamy posiekaną papryczkę chilli, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżi oleju rzepakowego, łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego (ja użyłam soku z cytryny), łyżka cukru.
Najlepiej smakuje schłodzona, jest idealna do dań orientalnych.