Chlebki naan
Składniki: 300 g mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki jogurtu sojowego (można użyć naturalnego), 150 g ciepłego mleka roślinnego, dodatkowo czarna sól od Radix-Bis, tarty ser.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką. Ciasto można posypać solą lub tartym serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu wraz z blachą do pieczenia. Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec ok. 8minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Chlebki naan
