Indyjski blok sezamowy Laddu (Ladhoo)
Skłądniki: 320 g masła, 300 g mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, pół szklanki sezamu, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, pół łyżeczki kardamonu, 250 g cukru pudru, ziarenka z jednej laski wanilii, szczypta soli.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 10-15 min cały czas mieszając. W tym czasie mąka powinna się uprażyć i zacząć wydawać orzechowy aromat. Dodajemy sezam, orzechy, kardamon i wanilię. Prażymy, aż sezam lekko się zezłoci (do 3 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukie rpuder i sól. Dokładnie mieszamy.
Tradycyjnie z masy formuje się małe kuleczki i obtacza się w sezamie lub orzechach. Ja z racji oszczędności czasu wlewam masę do formy, a kiedy zastygnie kroję w kwadraty.
Indyjski blok sezamowy Laddu (Ladhoo)
