Pieczarki z mięsem mielonym
Składniki: 400 g pieczarek, 700 g łopatki bez kości, sól, pieprz, papryka ostra mielona, majeranek, koperek suszony, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia.
Pieczarki obieramy i docinamy im ogonki. Łopatkę wieprzową mielimy na mielone w maszynce do mięs. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wymienione w składnikach – do smaku. Po czym dokładnie mieszamy – wyrabiamy. Przyprawionym mięsem faszerujemy pieczarki – oblepiamy mięsem mielonym spód pieczarek. Jajka roztrzepujemy widelcem i przyprawimy delikatnie solą i pieprzem. Następnie faszerowane pieczarki maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z obu stron.
Pieczarki z mięsem mielonym
